Grčka od 2. postala 22. investitor u Srbiji

Bez autora
Jun 02 2011

Od januara do marta ove godine grčki investitori su u Srbiju uložili samo 1,08 miliona dolara (780 000 evra) i tako je Grčka pala na 22. mesto među investitorima u Srbiju. Pad je ogroman. Prema ukupnim ulaganjima u Srbiju u periodu od 2000. do 2010. godine Grčka je bila na visokom drugom mestu. U tom je periodu investirala ukupno 1,79 milijardi dolara (1,4 milijarde evra). Više od polovine te sume u Srbiju je iz Grčke investirano 2006. godine - 923,698 miliona dolara. I pored bilateralne finansijske podrške članica EU od 110 milijardi dolara, i tokom teškog majskog trojnog monitoringa (EK, ECB, MMF) obećanih još 60 do 70 milijardi, Grčka je u sve težem stanju. I pored suprotnih uveravanja evropskih zvaničnika, finansijska tržišta otpis dela grčkog javnog duga grčkim i evropskim bankama, državama i međunarodnim organizacijama ocenjuju kao više nego verovatan. Tom se uverenju pridružila i rejting agencija Moody’s koja je juče oborila kreditni rejting Grčke dve ocene naniže.

Grčka od 2. postala 22. investitor u SrbijiOd januara do marta ove godine grčki investitori su u Srbiju uložili samo 1,08 miliona dolara (780 000 evra) i tako je Grčka pala na 22. mesto među investitorima u Srbiju.

Pad je ogroman. Prema ukupnim ulaganjima u Srbiju u periodu od 2000. do 2010. godine Grčka je bila na visokom drugom mestu.

U tom je periodu investirala ukupno 1,79 milijardi dolara (1,4 milijarde evra). Više od polovine te sume u Srbiju je iz Grčke investirano 2006. godine - 923,698 miliona dolara.

I pored bilateralne finansijske podrške članica EU od 110 milijardi dolara, i tokom teškog majskog trojnog monitoringa (EK, ECB, MMF) obećanih još 60 do 70 milijardi, Grčka je u sve težem stanju. I pored suprotnih uveravanja evropskih zvaničnika, finansijska tržišta otpis dela grčkog javnog duga grčkim i evropskim bankama, državama i međunarodnim organizacijama ocenjuju kao više nego verovatan. Tom se uverenju pridružila i rejting agencija Moody’s koja je juče oborila kreditni rejting Grčke dve ocene naniže. U maju su to isto već učinile rejting agencije Standard and Poor’S (za dve ocene naniže) i Fitch (za tri ocene naniže). Novim ocenama grčkog kreditnog rejtinga, sve tri agencije su nagovestile njegovo novo snižavanje na srednji rok.

Svoju odluku da snizi rejting Grčke na nivo koji investicije u grčke državne obveznice klasifikuje kao visoko špekulativno ulaganje, Moody’s objašnjava postojanjem visokog rizika da Grčka neće svoju zaduženost moći da drži pod kontrolom. Zanimljivo da agencija ocenjuje da su mere štednje u toj južnoevropskoj državi preterane i da dalja kresanja investicija i radnih mesta u javnom sektoru samo produžavaju njenu recesiju, ugrožavaju političku podršku reformama i čak, ne usteže se da zaključi Moody’s, mogu doprineti rastu političke nestabilnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik